Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün kesimçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak berk, esnek ve okşayıcı bir yapıda olmalı, yavuz bir aromaya ve ahenkli yanmayı katkısızlayacak katıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf sili yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu mürtefi miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler bile biraşkın kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada dilsiz maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. parçalanmamış hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve muhtevaime hazır bağlamak muhtevaindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında muhtevailen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde muhtevailiyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince gayet müsait ve muhtevailebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken değişik bir nüfus bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir değer olduğunu ve katiyen muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem ayırtı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğiştirmektedir diye soracak olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, muhtevaimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna zaman ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en elleme değer bu ve bu bileğerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız özdek vasati 6 kamer içinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem verme üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan özgür olmadığı muhtevain belirli bir zaman içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca bir küme hararet bileğişimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri kurmak muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu değer iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz mürtefi nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile omuz omuza yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en elleme alternatif olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem alma hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Akşam gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde mürtefi nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.